ОБЕРЕЖНО: отруйні рослини і гриби!
Профілактика отруєнь рослинами
Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:
► оминати невідомі рослини;
► не вживати невідомих рослин у їжу;
► не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;
► не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лікарем;-
► не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;
► вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.
Ознаки та симптоми отруєння рослинами
► Отрути рослинного походження сильно пошкоджують органи травлення.
► Симптоми отруєння проявляються через 1-2 години.
► Виникають нудота, блювота, пронос.
► Сильне зневодження організму викликає загальну слабість.
► У разі отруєння ягодами блекоти з'являються запаморочення та галюцінації.
Перша допомога в разі отруєння рослинами
► Дотримуйте принципів надання допомоги в разі цероральних отруєнь.
► Постраждалому дайте сорбенти, наприклад черствий хліб.
► Покладіть постраждалого в ліжко.
► Викличте «швидку медичну допомогу».
Обережно — ГРИБИ!
Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
► вживання отруйних грибів;
► неправильне приготування умовно їстівних грибів;
► вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
► вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!
► Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
► Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
► Не збирайте гриби:
♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
► Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
► Не куштуйте сирі гриби на смак.
► Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
► Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
► Кип'ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.
► Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. У такий спосіб позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
► У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
► Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
► Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька ДНІЙ підряд, також можна отруїтися.
► Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправиль* но приготовані консервовані гриби можуть викликатидуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов'язково прокип'ятіть впродовж 10-15 хвилин,
УВАГА!
У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням*
♦ «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
♦ «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — при* ємний».
♦ «Усі молоді гриби їстівні».
♦ «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грИ" бів ».
♦ «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
♦ «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
♦ «Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин».
♦ «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах»;
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання, грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога в разі отруєння грибами
1. Викличте «швидку медичну допомогу».
2. Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки.
4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щою вжи- ■ ти профілактичних заходів.
Заборонено:
► уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
► займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам'ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати. Наполегливо радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби взагалі. Без грибів можна прожити.
|